Oostenrijk Rosenalmbahn ~ Zell am Ziller

Wintersport belevenis in september

Na 13 dagen Süd Tirol gaan we naar het door ons geliefde Zillertal waar we op onze favoriete camping Natürlich Hell (recensie) neerstrijken. In 2023 hadden we voor het eerst sinds lange tijd camping Hell niet bezocht, aan het eind van de reis kwamen we er achter dat het voor ons een gemis was, dus dit jaar hebben we weer geboekt. De reis verloopt ondanks de werkzaamheden op de Brennerautobahn, die plaatsvindt aan beide zijden van de grens voorspoedig.

We staan de laatste jaren niet meer op de Alte Wiese maar op de Lärchenwiese op plaats 11. Een plek die ons ook goed bevalt.

We hebben vanaf deze plek een heerlijk uitzicht. En eindelijk is de zon ook weer uitgebreid tevoorschijn gekomen. We gaan nog een heerlijke week tegemoet volgens het weerbericht.

De volgende ochtend rijden we naar Zell am Ziller om met de Rosenbergalmbahn naar het bergstation te gaan. Bij de kaartverkoop informeren we naar de begaanbaarheid van de wandelpaden op de berg. Het plan is om van het bergstation naar de Kreuzwiesenalm wandelen en vanaf daar verder te gaan naar het middenstation. Vanaf het middenstation weer met de lift naar het dal. De kassamedewerkster vertelt ons dat we niet via de Kreuzwiesenalm naar het middenstation kunnen lopen omdat er werkzaamheden zijn. We zouden dan dezelfde weg terug moeten lopen. Vanaf de Kreuzwiesenalm naar Gerlos lopen is ook geen optie, daar zou tot meer dan een meter sneeuw liggen. We kopen een kaartje met het idee om naar de Kreuzwiesenalm te lopen en weer retour via dezelfde weg.

Met de gondelbaan laten we ons gemoedelijk naar boven vervoeren. Wanneer we boven aankomen zien we meer sneeuw liggen dan afgelopen maart in Seefeld (zie verslag) . Wanneer je bovenstaande foto ziet en vertelt dat deze van je wintersportvakantie is gelooft iedereen je direct. Terwijl deze foto gemaakt is in september. We zien ook de eerste sporen van toerskiërs.

Voordat we gaan beginnen aan onze wandeling bezoeken we Simon’s ski stadl om een cappuccino te drinken. Het is druk op het terras. De meesten zijn met de lift naar boven gegaan om van de sneeuwpret te genieten. Daarnaast zien we ouders met kinderen die speciaal voor het Fichtenschloss op de berg zijn. Daarover verderop in dit verslag meer.

Na ons bezoek aan de Stad’l gaan we op zoek naar de wandelweg naar de Kreuzwiesenalm. We hebben deze route al twee keer eerder gewandeld (verslag 2008 en verslag 2010) en weten dat de route direct tegenover het bergstation van de lift start.

We vinden het bordje met de route aanwijzing maar in tegenstelling tot wat ons beneden bij de kaartverkoop verteld werd achten wij de route niet begaanbaar. We vinden het niet verantwoord om door de sneeuw naar de Kreuzwiesenalm toe te baggeren. Het eerste gedeelte van de wandeling gaat namelijk over een bergpad voordat je uitkomt op de schotterweg.

Er is, naar onze mening, maar één route die goed begaanbaar is. Dat is de route naar het middenstation. Helaas betekent dit wel dat we het grootste gedeelte van de wandeling op asfalt lopen.

We stampen de sneeuw van onze broekspijpen af, stellen ons plan bij, en gaan op weg naar het middenstation.

De wandelroute loopt door het Fichtenschloss. Het Fichtenschloss is een 5000m2 groot speelparadijs. Er zijn verschillende attracties, met onder andere een 18 meter hoge uitkijktoren, een klimtoren, een water speelplaats, glijbanen en allerlei andere speeltoestellen. In de speciale kraantoren kunnen de kinderen aan de slag met het bouwen van hun eigen kasteel

Zelfs van een afstand zie je de vier toegankelijke torens, volledig van hout, majestueus de hemel in rijzen. Grote en kleine gasten kunnen zich uitleven door in de klimtoren te klimmen, van de glijtoren af te glijden of in de kraantoren te werken. Uitzicht op de omringende bergen is het best te bewonderen vanaf de 18m hoge uitkijktoren.

Liefhebbers kunnen het boomtoppenpad dat vanaf de glijtoren door de aangrenzende bomen leidt bewandelen. Het is er, ondanks dat het naseizoen is, druk. Er zijn veel ouders met hun kinderen. Wij zijn van mening dat als je hier met kinderen komt, het moeilijk zal zijn om ze weer mee te krijgen voor een wandeling. De beste optie, naar onze mening is, eerst wandelen en als beloning hier naar toe gaan om te spelen. Let dan wel op de tijd dat de laatste lift naar beneden gaat.

Na het Fichtenschloss komen we op de asfaltweg met voor een groot deel een separaat voetpad dat ons via serpentine bochten naar het middenstation leidt. Tijdens de wandeling krijg je diverse keren een blik in het dal.

Op een gegeven moment is er een aftakking om de asfaltweg te verlaten en de wandeling via een smal pad door het bos te vervolgen.

We zijn inmiddels onder de sneeuwgrens gedaald en kiezen voor de route via het bospad.

In het bos liggen nog wel sneeuwresten maar het pad is goed begaanbaar.

Niet alleen in Zell am Ziller ligt er veel sneeuw ook aan de andere zijde ligt nog voldoende.

De wandeling van het bergstation naar het middenstation zoals wij deze nu lopen is 3,4 kilometer.

Wanneer we de asfaltweg waren blijven volgen was deze waarschijnlijk iets langer omdat je dan een aantal bochten meer maakt.

Bij het middenstation aangekomen gaan we bij de Wiesenalm lunchen. Vanaf het terras van het restaurant kijk je op Zell am Ziller.

De Wiesenalm is een moderne alm met een uitgebreid terras. We genieten samen van een jausenplatte.

Ondanks de blauwe lucht, worden we wanneer we op het terras onze lunch gegeten hebben, verrast door een regenbui. Het weer is grillig voor september. Tijd om op te stappen, we wandelen niet verder naar het dal maar laten ons met de seilbahn naar het dal vervoeren.