- Heenreis
- Falzthurnalm
- Pertisau Gaisalm Achenkirch
- Birkhahnbahn Kopssee Galtür
- Kaiserklamm
- Padastertal
- Prad am Stilfserjoch
- Leitenwaal en Bergwaal
- Stilfseralm
- Laas
- Latschanderwaalweg
- Schnalzerwaal en Stabnerwaal
- Fietstocht door de Vinschgau
- Kneipp Anlage Prad
- Sommerach
Vandaag staat een uitstapje in het Alpbachtal op het programma. Wanneer we in het Zillertal zijn zoeken we altijd weer nieuwe wandelingen in de omgeving.
We rijden het Zillertal uit en via Brandenberg rijden we naar de parkeerplaats van de Kaiserklamm achter gasthof Kaiserhaus. Het laatste gedeelte van de route gaat over een smalle slecht onderhouden onverharde smalle weg.
Voordat we gaan wandelen meten er eerst een paar munten in de betaalautomaat gegooid worden. Ook hier is het betaald parkeren. Via een bosweg bereiken we de ingang van de klamm. Deze kan je niet missen want deze is goed afgesloten dmv een toegangshek en voorzien van de nodige waarschuwingsborden.
De totale wandeltijd is volgens de website van het Alpbachtal ongeveer 1,5 uur en de website meldt dat Keizer Frans Jozef onder de indruk was van de coulissen en de klamm.
Aan het einde van de klamm kan men het water makkelijk bereiken. Er zijn hier kinderen in het water aan het spelen en op de rotsen zijn diverse wandelaars aan het picknicken.
De terugweg gaat over een forststrasse door het bos, een saaie afdaling. Wanneer we dit geweten hadden waren we dezelfde weg door de klamm terug gelopen.
Aan het bord van de ÖFB hangt een wespennest wat volop in gebruik is. We laten de beestjes met rust en gaan gauw verder.
Gelukkig komt het Kaiserhaus in zicht. Hier kunnen we op het terras genieten van een consumptie voordat we terug naar de camping in het Zillertal rijden.
Wanneer we het terras verlaten zien we aan de zijkant twee heren bezig met het bereiden van een gerecht. Nieuwsgierig als Emmy is wil ze natuurlijk weten wat daar wordt gemaakt? Het blijkt een “Prügeltorte”te zijn.
De Prügeltorte is een koek die alleen gebakken wordt voor de feestdagen en bijzondere gelegenheden in het Unter Inntal. Bij bruiloften, doopfeesten, Kerstmis mag deze lekkernij niet ontbreken en is een traktatie voor jong en oud.
Het deeg bestaat uit gelijke delen suiker, meel en eieren. Het bijzondere is dat het bakken gebeurt op een open vuur door middel van een draaiend houten spit. Dit draaien gebeurt handmatig, het deeg wordt laagje voor laagje aangebracht. Het bakken duurt hierdoor meerdere uren omdat je de volgende laag niet eerder kan aanbrengen voordat de vorige gebakken is. Wanneer de Prügeltorte de juiste lengte en dikte heeft kan deze zonder problemen van de spies afgenomen worden.
Aansluitend moet de koek drogen en reukvrij bewaard worden. Dan is deze ook voor langere tijd houdbaar. Uiteraard is de koek bij het gasthaus te verkrijgen. Iedere donderdag kan men het bakken zien tussen 14:00 en 16:00. Wanneer het regent kan de taart niet worden gebakken.