Oostenrijk Innsbruck Patscherkofelbahn

Zirbenweg van Patscherkofelbahn naar Glungezer

Vandaag gaan we opnieuw iets van onze bucketlist afstrepen. Een wandeling over de Zirbenweg op de Patscherkofel bij Innsbruck. We waagden al twee keer eerder een poging, de eerste keer strandde we na een aantal kilometers omdat er teveel sneeuw lag. De tweede keer kwamen we bij de lift aan en was deze stopgezet vanwege de harde wind. Vandaag de derde poging, drie maal is scheepsrecht.

We stappen bij het station in Steinach op de bus om naar het dalstation van de Patscherkofelbahn in Igls te reizen. De bus rijdt over een smalle weg via de dorpen Pfons, Ellbögen, St Peter en Patsch. Althans we denken dat de bus een halte heeft bij de lift echter we komen bedrogen uit. Om één of andere duistere reden stopt onze bus daar niet, hadden we een bus een uur vroeger of later genomen wel. Gevolg is dat wij vanaf de dichtsbijzijnde halte 2 kilometer moeten wandelen naar de lift.

De cabine baan waarmee wij de berg op gaan is de nieuwe Patscherkofelbahn. Zo nieuw is echter deze niet, de lift werd in 2017 opgeleverd. Het traject van de lift werd aangepast in het verleden werd de regelmatig stil gezet vanwege harde föhnwind. De bouw had nogal wat voeten in aarde. De kosten waren hoog door het verleggen van de baan en het bestand maken tegen de wind.

We kopen bij het dalstation een combiticket inclusief de bus. Met dit ticket kan je na de wandeling met de Glungezerbahn naar beneden en met de bus terugkeren op je uitgangspunt. Comfortabel zonder over te stappen bij het middenstation bereiken we het bergstation.

Bij het bergstation aangekomen is het uiteraard eerst tijd voor een cappuccino. In het Panoramarestaurant want om buiten op het terras te gaan zitten is het te fris.


Zodra je boven komt heb je een prachtig zicht op Innsbruck en de omliggende dorpen.

Door verandering van het traject van de lift ligt de hut van de Alpenverein direct bij het bergstation van de lift.

Na onze cappuccino stop gaan we op stap. Volgens de aanduiding op de routebordjes zou de wandeling ongeveer 2,5 uur duren. Wij deden er een halfuur langer over door het maken van de foto’s.

Naast de wandeling die wij vandaag lopen over de Zirbenweg zijn er nog vele andere mogelijkheden.


De wandeling start gelijk al met een prachtig uitzicht.

Langs de Zirbenweg staan informatieborden die informatie geven over het landschap en de natuur.

De Zirbenweg is bekend en een geliefde wandeling. De panoramaweg is een (deel) etappe van de Adlerweg en verloopt van het bergstation van de Patscherkofelbahn tot aan de Glungezer (Tulfes)

IMG_2566
IMG_2570
IMG_5706
IMG_5709
IMG_5710
IMG_5713
IMG_5714
IMG_5715
IMG_5716
IMG_5718
previous arrow
next arrow

De route verloopt licht stijgend en dalend, maar zonder noemenswaardige hoogteverschillen langs de boomgrens op meer dan 2.000 meter boven zeeniveau.

De wandeling biedt prachtige diepe uitzichten in het Inntal en uitzichten op ongeveer 400 Alpentoppen, vooral op de machtige Karwendel, die er direct tegenover ligt.

Het bijzondere van deze wandelroute is de naam. De naam van de wandeling is Alpen-den. De Panoramaweg loopt door één van de grootste en oudste alpendennenbossen van Europa. Zirbe is ook wel bekend van de typische Tiroolse Zirbenschnaps.

De sterkste alpendennen zijn hier 250 jaar oud, de oudste alpenden in de “Ampasser Kessel” zelfs meer dan 700 jaar. Zoals typisch is voor de boomgrens, is het bomenbestand licht en open. Vanaf mei siert een zee van alpenrozen het landschap langs de Zirbenweg.

Halverwege komen we de Boscheben Alm tegen. Deze ligt iets verscholen van het wandelpad af maar wordt goed aangegeven doorde bekende rood witte vlag. Hier nemen wij een korte pauze.

We komen nu op een deel van de wandeling waarbij je geen zicht op het dal hebt maar het blijft een belevenis.

Op de informatieborden lezen we dat de Zirbe (alpendennen) zelfs met hun wortels door rotsblokken heen gaan.

 Het hout van de Zirbe wordt al eeuwenlang gebruikt in huizen en talloze producten vanwege de aangename geur en de rustgevende eigenschappen die aan de houtsoort worden toegeschreven. Destijds gingen de Oostenrijkers puur op hun gevoel af, nu is het wetenschappelijk bewezen dat Zirbenholz daadwerkelijke een positieve invloed kan hebben op de mens.

Tijdens de slaap wordt de hartslag lager en ook zou de bloeddruk verlagen. Heel veel Oostenrijkers slapen daarom in een bed van Zirbenholz.

IMG_5737
IMG_5740
IMG_5745
IMG_5746
IMG_5753
IMG_2579
previous arrow
next arrow

Het hout wordt ook veel gebruikt in kussens. Deze geven dan een aangename geur af. Wanneer de geur vermindert zet je het kussen in een vochtige ruimte en de geur komt weer tevoorschijn.

We naderen het einde van de Zirbenweg en zien het bergstation van de Glungezerbahn boven ons in de verte verschijnen.

Maar eerst moeten we nog een sneeuwveld passeren. We waren al sneeuw tegen gekomen op de wandeling maar dit is de eerste keer dat het pad nog onder de sneeuw ligt.

Zowel het begin als het einde van de Zirbenweg wordt d.m.v. een boog aangegeven. Je kan het pad niet missen.

We komen langs de Tulfeinalm. Het is verleidelijk om hier nog even een pauze te houden. Echter hebben we afgesproken met Martin en Christine die ons ophalen na hun werk in Innsbruck. We schatten in dat er niet voldoende tijd overblijft dus slaan de pauze over.

We moeten nog omhoogklimmen naar het bergstation van de Glungezer, het lijkt verder weg dan het daadwerkelijk is.

Na een mooi wandeling arriveren we bij het bergstation van de Glungezer. Ook hier een prachtige blik op het dal.


We dalen af naar het middenstation. en stappen hier over .

Wanneer we beneden in het dal aankomen duurt het niet lang meer voordat de lijnbus verschijnt. Deze brengt ons naar het station van Innsbruck waar we opgehaald worden door Martin en Christine.