Over de Gasteinerhöhenweg van Bad Gastein via de Gadaunererschlucht naar Bad Hofgastein
- Heenreis
- Nassfelderache
- Wasserfallweg Badgastein
- Stubnerkogel en Stubneralm
- Fulseck de huisberg van Dorfgastein
- Gasteinerhöhenweg
- Reisdag naar het Zillertal
- Krummbachtal
- Rondwandeling Penken
- Achensee Prälatenbuch
- Hohenaualm (Klein Tibet)
- Lattenalm
- Dominikushütte Schlegeis Stausee
- Wasserfallweg Hintertux
- Terugreis
zaterdag 27 augustus 2011
Opnieuw staan we ’s morgens op loopafstand van de camping bij de bushalte van de bus die ons naar Bad Gastein brengt.
Vandaag staat de Gasteinerhöhenweg gebouwd in 1934 op het programma.
Deze wandeling begint in het centrum van Bad Gastein en eindigt in Bad Hofgastein.
Natuurlijk kan de wandeling ook in omgekeerde volgorde gelopen worden, dan is deze iets pittiger omdat je bergopwaarts loopt. Het hoogte verschil is 179 meter. Bad Hofgastein ligt op 857 meter en Bad Gastein op 1036 meter. We starten uiteraard bij konditorei Schuh met een cappuccino met gebak.
Niet alleen voor een lekker kop cappuccino maar ook om even te schuilen voor een regenbui. Inmiddels hebben we al meer regen gehad dan gedurende de hele afgelopen week. De konditorei ligt langs de Gasteinerhöhenweg bij het startpunt of als je vanaf de andere kant komt het eindpunt. We overleggen wat te doen, gaan we door of keren we terug naar de camping. Echter na rijp beraad besluiten we de wandeling te beginnen. Volgens de weervoorspelling zouden de regenbuien pas in de loop van de middag komen en dan moeten we in Bad Hofgastein zijn en Peter heeft zich al gedurende een half jaar op deze wandeling verheugd. Dus vol goede zin en moed gaan we op pad als het droog is.
We zijn maar weer net op pad als we de eerste bezienswaardigheid tegen komen. Een beeld van Wilhelm 1, ook wel Wilhelm de Grote genoemd, Duitse keizer en koning van de Pruisen. De reden dat hij hier vereerd wordt is het feit dat hij van 1863 t/m 1887 ieder jaar naar Bad Gastein kwam om te kuren.
We wandelen verder en al snel laten we Bad Gastein achter ons. Het pad loopt glooiend en is makkelijk te doen ook bij minder weer zoals wij nu hebben. Het is inmiddels weer begonnen te regenen. Zouden die weervoorspellers dan toch geen gelijk hebben? Inmiddels hebben we Xela weer aan de lijn genomen de afgronden naast het pad zijn erg steil en zij heeft de neiging om op het randje te lopen. Zoals we al eerder schreven naast het pad is leuker dan op het pad.
Halverwege de wandeling komen we in de Gadaunererschlucht. Voordat je de schlucht betreed wordt je er op gewezen dat er kans is op steenslag.
De Gadaunererschlucht bestaat uit vier tunnels waarvan twee aan elkaar zijn gekoppeld. De schlucht werd bij de bouw van de Gasteinerhöhenweg door een brug overwonnen. Deze brug bleef bestaan tot juni 1958. Noodweer was de oorzaak dat de brug weg geslagen werd en de weg één jaar lang niet begaanbaar was. Om de weg weer begaanbaar te maken werd de eerste tunnel gebouwd welke in mei 1959 geopend werd.
Omdat de Höhenweg steeds weer onbegaanbaar was door vallende stenen en ijs werd tussen 26 juni 1996 en mei 1997 tunnel 2 gebouwd.
Tunnel 4, welke uit een ijzeren constructie bestaat werd gebouwd tussen 1998 en 2000. De reden van de bouw was het begaanbaar houden van de weg in de winter. Dit gedeelte was het zorgenkindje om de weg in de winter begaanbaar te houden. Nog steeds wordt er volop gewerkt aan de schlucht en mocht je een keer in Bad Gastein zijn maakt niet uit zomer of winter maak dan deze wandeling je zult niet teleurgesteld worden.
Wanneer we de schlucht doorgelopen zijn en in weer in de open lucht komen barst de bui goed los. De regen komt met bakken uit de lucht, het begint te onweren en er steekt een storm op. Het is niet langer verantwoord om de camera te gebruiken. Van de rest van de wandeling hebben we daarom geen foto’s meer.
We lopen in record tempo naar Bad Gastein om daar op de bus te stappen die ons terug brengt naar de camping. We zijn doorweekt, koud en blij als we op de camping terug zijn. Een warme douche en een lekker kopje thee doen in zo’n geval wonderen.
We zijn blij dat we op een wintercamping verblijven omdat hier een droogruimte is waar we onze natte spullen kunnen ophangen en de schoenen kunnen drogen. Deze proppen we voor alle zekerheid vol met kranten hoewel ze niet nat van binnen zijn.
Wanneer het donker is blijkt het opgehouden te zijn met regenen en als we naar de toppen kijken zien we sneeuw liggen. Dit verbaasd ons niets tijdens de wandeling is de temperatuur gedaald van 17 graden naar 3 graden. Bovenstaande foto wist Jan nog net te schieten voordat het definitief donker werd.