Onbekend losloopgebied in Hoenderloo
We staan voor het 3e jaar op een voorseizoensplaats bij Recreatiepark ’t Veluwshof in Hoenderloo.
Direct aan de achterzijde van de camping is een losloopgebied voor honden wat door de slechte aanduiding maar bij weinigen bekend is.
De rondwandeling van ongeveer 2 kilometer is te herkennen aan paaltjes met een rennende hond er op afgebeeld.
De hond mag gedurende de hele route los maar moet wel op de paden blijven, rondstruinen in het bos is niet toegestaan.
De route loopt voor het grootste deel evenwijdig aan de achterzijde van de aan de Krimweg gelegen campings ’t Veluwshof, De Rimboe, het Krimdal en de Woeste Hoogte.
Vanaf de genoemde campings kan de rondwandeling gestart en beëindigd worden.
Wanneer je alle campings voorbij gelopen bent gaat de route naar rechts meer het bos in.
Op een aantal bomen groeien al sinds jaren paddenstoelen, de Tonderzwam. De Tonderzwam is afhankelijk van oude en/of beschadigde bomen. Zijn favoriete gastheren zijn Berk en Beuk op zand- en veengrond, en zeldzamer op boomsoorten zoals de Eik, Populier en Linde. De Tonderzwam was voor 1970 een zeldzame soort in Nederland. Door een veranderende kijk op het bosbeheer waarbij meer dood hout in het bos werd getolereerd en meer oude bomen mochten blijven staan is de Echte Tonderzwam de afgelopen 40 jaar sterk toegenomen. De Tonderzwam heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het materiaal dat hij leverde voor de tondeldozen. De tondeldoos is een voorloper van de lucifer. Onder “Tondel” wordt het licht ontvlambare materiaal bedoeld dat de tondeldoos bevatte. Voorbeelden zijn gedeeltelijk verkoold linnen, katoen, pluis van de lisdodde en zaagsel. Als het gedroogd maar snel brandde en lang bleef smeulen. Tondel afkomstig van de Tonderzwam bezit deze eigenschappen optimaal maar was niet altijd voorhanden en soms moest er naar alternatieven worden uitgekeken. Het gebruik van materiaal van de Tonderzwam als tondel was vooral favoriet als deze uit de eigen omgeving kon worden betrokken, maar werd ook wel via de handel verkregen.
Het gebruik van Tonderzwam voor het maken van vuur is van zeer oude oorsprong. De uitrusting van de circa 5300 jaar oude gletsjermummie “Ötzi” die in 1991 in de Italiaanse Ötztaler Alpen werd gevonden bevatte een stukje Tonderzwam samen met stukjes pyriet waar vonken mee kunnen worden geslagen. Uit deze unieke vondst blijkt dat het belang van de Tonderzwam als leverancier voor tondel op z’n minst een periode omspant van 5300 jaar.
Bron:Nature Today
We merken dat het nog vroeg in het seizoen is, normaal wandelen hier meer mensen. Vandaag komen we niemand tegen. Misschien dat dit ook te maken heeft met de Corona tijd en nog niet alle campings geopend zijn.
Of toch? Heel in de verte zien we een wandelaar omdraaien. Vast iemand die vanaf de camping even de hond uitlaat en niet de hele ronde wil lopen.
Na 2,1 kilometer en een wandeltijd van 31 minuten zien we “t Veluwshof weer liggen. Wij vinden dit een heerlijk rondje en er zullen er dit seizoen vast nog een aantal volgen als wij op de camping zijn.