Nederland E-bike tour badplaatsen langs de kust

Vanuit Castricum langs de Noordzee in Noord Holland

Via fietsnetwerk hebben we opnieuw een route gevonden die ons aanspreekt. De route heet badplaatsen langs de kust en brengt ons langs Bergen en Egmond en door de waterleiding duinen van PWN. Voor toegang tot de duinen van PWN moet worden betaald. Aan het beginpunt van de hoofdpaden en wegen staan automaten waar je kunt betalen. Wij hebben gekozen voor een abonnement. Het abonnement wordt via een app op de telefoon geplaatst. Dus bij controle kunnen we deze tonen. We zoeken een plek langs de route waar we de auto neer kunnen zetten. Bij het startpunt van de route in fietsnetwerk is het betaald parkeren of kort parkeren. We kiezen er daarom voor de auto in Castricum op De Brink te parkeren. Hier mag de auto gratis en zonder tijdslimiet neergezet worden.

Nadat we onze e-bikes van de fietsendrager geladen hebben gaan we op pad. In 1e instantie rijden we de route tegen de richting in. Dit komt omdat onze start tussen 2 fietsknooppunten in ligt. Nadat we onze vergissing ontdekt hebben rijden we in de juiste richting.

In Limmen komen we langs een bijzondere molen. Molen de Mol staat hier pas sinds april 2023. De molen is volledig gerestaureerd. De molen is een in 1987 gebouwde kleine stellingmolen en stond op de hoek van de Kapelweg/Pagenlaan in Limmen. Na overlijden van de eigenaar in 2007 raakte de speelmolen in verval. Nadat ook diens weduwe is overleden en de kavel vrij werd gemaakt, is de molen overgedragen aan Stan Baltus. Op 17 aug. 2019 is de molen van zijn oude locatie verwijderd en naar een werkplaats vervoerd. Baltus ontwikkelde een restauratieplan waarin hijzelf, onder meer in het kader van zijn opleiding Technicus Hout- en Restauratietechniek in Zaandam, de meeste werkzaamheden zelfstandig uitvoerde. Nadat de romp gerestaureerd was werd deze gerietdekt door een professionele molenrietdekker. Momenteel bevinden de bouw van de nieuwe onderbouw en de stelling in een laatste fase. De molen krijgt het gaande werk van een andere vervallen en gedemonteerde kleine molen, namelijk het ’t Vergulde Hart uit Westzaan.

De route gaat verder langs bedevaartsoord onze Lieve Vrouwe ter Nood. Onze-Lieve-Vrouw ter Nood is een bedevaartsoord in het buurtschap Kapel in het zuiden van de Nederlandse gemeente Heiloo. Op een heuvel op het terrein staat een als geneeskrachtig beschouwde waterput, de Runxputte

Door het bos en langs landgoed Huis Nijenburg gaat het verder richting Alkmaar.

Nijenburg is een landgoed vlakbij Alkmaar waar je kunt wandelen of fietsen. Het hart van het landgoed is het prachtige huis met parktuinen. Daaromheen ligt het parkbos. Aan de westkant en de oostkant kijk je uit over weidse landerijen met boerderijen. Een heerlijk gebied om een frisse neus te halen.

Aan de rand van Alkmaar nemen we op het terras een pauze bij Villa Zoethout.

Ondanks dat deze locatie druk bezocht wordt door ouders met kinderen die in de speeltuin grenzend aan het terras spelen genieten we op ons gemak van onze cappuccino. De cappuccino is zo goed dat we een tweede bestellen.

Na de pauze gaat het verder. De route leidt ons door het oude centrum van Alkmaar.

Het oude centrum heeft een historisch karakter met smalle straatjes.

Midden in Alkmaar staat De Groot of de Molen van Piet. De molen is een ronde stenen stellingmolen-korenmolen. De molen werd gebouwd als walmolen op het Clarissenbolwerk nabij de vroegere Kennemerpoort en domineert aldaar nog steeds het stadsbeeld. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onder in de molen een woning liet maken. De familienaam van deze molen bleef in de volksmond verbonden aan deze molen, en de oude naam De Groot wordt nog nauwelijks gebruikt. De molen is tegenwoordig eigendom van de gemeente, maar wordt nog steeds bewoond en bemalen door een lid van de familie Piet.

We verlaten Alkmaar en rijden naar Bergen aan Zee.

Hier maken we een kleine afsteker naar het Vredeskerkje. Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee vormt al vanaf de oprichting in 1918 het religieuze-, maatschappelijke- en culturele middelpunt van het dorp. Gelegen in een beschermd natuurgebied vormt het een geliefde lokatie voor het sluiten van huwelijken, maar ook voor het houden van uitvaartceremonies. De laatste jaren is het kerkje tevens een belangrijk concertpodium voor de omgeving van Bergen geworden. Meer info op de website van Het Vredeskerkje

Door de duinen gaat de route verder richting Egmond aan Zee

In het duingebied lopen Koniks paarden rond die voor de begrazing zorgen. De konik is een veel geziene grazer in tal van Nederlandse natuurgebieden. Van oorsprong komt dit ras uit het oosten van Polen. Letterlijk vertaald betekent het woord Konik ‘paardje’. In Polen staat het ras ook wel bekend onder de naam ‘Kon Polski’, of ‘Pools paard’. Sinds 1982 grazen deze half wilde Poolse paardjes in Nederland.

Naast deze paarden lopen er in het duingebied Schotse Hooglanders, Exmoor pony’s en plaatselijk ook schapen en Hollandse landgeiten. De landgeiten worden speciaal ingezet om dichtgroeien van het duin met struiken te voorkomen.

Tegen lunchtijd komen we langs gasterij ’t Woud. Hier vinden we nog net en plekje op het drukke terras.

Door het aangename weer zit iedereen buiten. Het binnengedeelte van het restaurant is de moeite waard om te bekijken.

Via Egmond aan Zee gaat de route verder.

Het is volop vakantietijd het is dan ook gezellig druk aan de boulevard en op het strand.

De J.C.J. van Speijktoren is een van de oudste nog actieve vuurtorens van Nederland. De voet van de vuurtoren vormt een graftombe, die herinnert aan luitenant-ter-zee Jan van Speijk. Door de komst van satellietnavigatie doofden vanaf 1980 vele vuurtorens en alle lichtschepen hun lichten. De observatietaken van de kustwacht bij Egmond werden door een centrale, landelijke kustwacht overgenomen. Na een reorganisatie konden de verkeerscentrales in Den Helder en IJmuiden met radar de hele kust van Noord-Holland bestrijken, waardoor visuele waarneming overbodig werd

De toren wordt nog steeds gebruikt als herkenningspunt en controle voor de plaatsbepalingsapparatuur aan boord van schepen en is zeker voor de recreatievaart, die vaak zonder ultramodern navigatiesysteem werkt, onmisbaar. De KNRM gebruikt de vuurtoren bij reddingsacties en oefeningen.

Via het terrein van Duin en Bosch komen we weer terug in Castricum. Hier staat een watertoren waar je op 33 meter kunt overnachten. De toren is luxe ingericht. Voor een overnachting moet je wel flink in de beurst tasten. Tarief voor 1 overnachting begint bij € 350.