E-bike tour door de omgeving van de camping
Augustus 2023, voordat we met de caravan op vakantie gaan naar Oostenrijk en Italië hebben we nog een week vakantie. Dit keer gaan we naar Twente. We huren op Boerderijcamping de Beek een boerderijkamer. Wie denkt dat dit alleen een kamer is die heeft het mis. Een volledig ingericht 1 kamer appartement, een aanrader! Meer info: https://boerderijkamersdebeek.nl/
Wanneer we aankomen zijn onze vrienden Jan en Paula hier ook te gast en hebben we nog twee gezamenlijke dagen. We besluiten om een tocht door de omgeving te maken.
We vertrekken van de camping en rijden langs de Buurserbeek.
Door de regenval de afgelopen dagen staat het water hoog.
We rijden door het natuurgebied Buurserzand. Bij de naam Buurserzand verwacht je misschien een droog en kaal gebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend natte heide met vennetjes.
De afwisseling van heide, stukjes bos, kleine akkers en stuifzandheuveltjes maakt dit tot een geliefd gebied.
Het Buurserzand is oorspronkelijk geschonken door de weduwe van textielfabrikant Van Heek aan Natuurmonumenten. Haar royale gift heeft geleid tot de bescherming van dit bijzonder landschap.
Het Buurserzand vormt het restant van een uitgestrekt heidelandschap, dat vroeger een belangrijk onderdeel was van het esdorpenlandschap. Rondom het dorp Buurse en in het dal van de Buurserbeek zijn nog steeds restanten van deze heide te vinden.
Het Buurserzand zelf maakt een relatief grootschalige indruk, omdat het omliggende gebied begin 1900 tot 1940 is ontgonnen tot landbouwgrond. Gelukkig bleef het Buurserzand gespaard van ontginning vanwege het gebruik ervan als jachtgebied door de familie Van Heek.
Zij schonken het gebied in 1929 aan Natuurmonumenten, hoewel ze oorspronkelijk van plan waren om er een openluchtmuseum of recreatiegebied van te maken.
We komen aan bij Het Rutbeek. Het Rutbeek is een recreatiegebied tussen het Buurserzand en het zuidwesten van de stad Enschede. We worden ondanks dat we met zon wegreden van de camping overvallen door een regenbui.
Wanneer we even geschuild hebben voor de harde regen maken we van de nood een deugd en stoppen bij Skicenter Moser waar het restaurant open is.
Het skicenter is uitgebouwd tot een activiteitscentrum waar je naast skiën ook allerlei andere activiteiten kan ondernemen.
Wie denkt, Moser, een bekende naam, klopt vernoemd naar de Oostenrijkse topskiër Sigi Moser die de oprichter is van een aantal borstel-skibanen in Nederland.
Wanneer de regen verdwenen is gaan we na een pauze verder. Wanneer we Enschede binnen rijden komt de zon weer tevoorschijn en kan de regenkleding weer uit.
We verlaten Enschede over een zandwegbedekt met ijzeren rijplaten. Door de regen zijn deze glad, voorzichtigheid is geboden.
Door het Horsterveld gaat het richting Duitsland.
Over de Ahaus – Enscheder-Damm passeren we de grens en komen in Nord-Rhein Westfalen.
Door wat wij niet het mooiste gedeelte van de route vinden gaan we weer terug richting Nederland.
We komen onderweg een rotsblok tegen maar kunnen niet achterhalen wat de oorsprong is.
In de verte zien we een heuveltje waarschijnlijk een voormalige vuilnisbelt.
In het grensgebied vind je de oude grensstenen.
We komen bij de Haarmühle waar we vandaag voor de tweede keer moeten schuilen voor de regen.
De Haarmühle is een watermolen in het Duitse plaatsje Alstätte. Hij is gelegen aan de Alstätter Aa, die aan de Nederlandse zijde van de grens Buurserbeek wordt genoemd. De aangrenzende Nederlandse buurtschap heet Harmöle. De huidige molen dateert van 1619 en is een beschermd monument.
We overwegen even om een consumptie te gebruiken maar als de regen net zo snel weer stopt als deze begon fietsen we verder.
We komen Nederland weer binnen bij de grenswinkel ter Huurne. Bij deze supermarkt doen we gelijk even een paar boodschappen.
We komen terug op de camping. Voor de camping staat een informatiebord met fietsroutes en de route welke wij vandaag reden is gesponsord door Boerderijcamping de Beek.