Vanaf ’t Veluwshof naar Garderen en retour
Mei 2022, we hebben, net als voorgaande jaren, onze voorseizoenplaats op ’t Veluwshof in Hoenderloo. Doordat in april onze hond Xela is overleden kunnen we nu langere fietstochten maken. Dit is ook wel nodig want in juli gaan we een week lang fietsen van hotel naar hotel in Beieren, Zuid Duitsland.
Voor die tijd moet er wel zitvlees en conditie gekweekt worden. Het is een mooie lentedag dus gaan we op pad.
We rijden weg van de camping en na 8 kilometer komen we langs Het Leesten. Het Leesten is een prachtig natuurgebied bij Apeldoorn. Centraal op het terrein ligt bospaviljoen ’t Leesten, een oergezellige brasserie en een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Er zijn vanaf het Leesten 5 wandelroutes uitgezet. Hiervan hebben wij er 2 gelopen namelijk BOSpad en Cultuur Historische wandeling. Ook is er hier een losloopgebied voor honden.
Vanaf hier gaan we omhoog door het Huchtbos met hellingen van 6%.
Gelukkig zijn de paden wel verhard dat zal in juli in Beieren niet altijd het geval zijn.
We bereiken Radio Kootwijk. Tijd voor een korte pauze en een cappuccino bij de kiosk.
Bij de portiersloge mag je tegenwoordig zonder te stoppen doorrijden.
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe, ten westen van de plaats Apeldoorn, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Het werd gebouwd vanaf 1918.
Rijksarchitect Julius Luthmann kreeg in 1920 de opdracht een hal te bouwen voor de grote dynamo van de radiozendapparatuur voor de lange golf. De desolate zandverstuiving bij Apeldoorn leende zich goed voor een storingsvrije zender. Luthmann mocht geen hout en ijzer gebruiken, dus werd het helemaal van beton. Er werd in het rijke Nederland van toen niet op een dubbeltje meer of minder gekeken. Het ontwerp is dan ook tot in de puntjes uitgewerkt en tot in het laatste detail afgewerkt in Art Deco.
In en rond zendgebouw Radio Kootwijk zijn het hele jaar door tal van activiteiten met gids, maar je kunt het gebouw ook zelfstandig bezoeken. Wat is er te zien? Het is vooral sfeer proeven. Direct bij binnenkomst ervaar je de Art Deco architectuur. Uiteraard bezoek je ook de zenderzaal waar vroeger de zendapparatuur stond. Daarnaast zijn er foto’s te zien hoe Radio Kootwijk er vroeger uitzag en vertoont een kunstenaar een aantal van zijn/haar werken. Het gebouw is alleen op bepaalde dagen en tijden toegankelijk na vooraf gereserveerd te hebben.
We gaan verder door het afwisselende landschap.
Afwisselend over heide maar ook op fietspaden langs provinciale wegen gaan we verder naar Garderen.
Vlakbij Garderen komen we langs een gedenkteken. Op internet vinden we de hierna volgende informatie:Het 12e regiment infanterie, met voornamelijk militairen uit de provincie Groningen, werd gelegerd in het Kamp Nieuw Milligen. Speciaal voor dit regiment werd er in september 1915 een aantal barakken gebouwd. Ter herinnering aan dat feit werd er een gedenknaald geplaatst. Deze naald bevindt zich nog op vrijwel dezelfde plek aan de Turfweg, daar waar deze op de Amersfoortseweg uitkomt. Recht tegenover de naald kwam een kleine nederzetting van houten gebouwen, waar handel werd gedreven. Zo was er een kapper, café, fietsenmaker enz. Deze hoofdstraat werd Gléne Rieperstraat genoemd. (Glene Riepe is dialect voor de vroegere noordkant van de Groningse vismarkt.)
In Garderen lunchen we bij lunchroom en bakkerij Schuiteman.
Na de lunch gaan we weer verder, we verlaten Garderen langs molen De Hoop. De molen De Hoop is een in 1852 gebouwde windmolen gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten molen uit ongeveer 1700. In maart 1853 is de molen in gebruik genomen. In de molen is het VVV-kantoor gevestigd.
Door de weilanden rijden we richting boswachterij Garderen.
We komen langs het Kootwijkerzand. Dit is de grootste actieve zandverstuiving van Europa, ontstaan door overbegrazing en het afplaggen van heideplaggen, in een ver verleden. Je vindt er zandduinen en bizarre bomen met opengewaaide wortels.
Via de heide naderen we nu vanaf de andere zijde Radio Kootwijk.
Met 64,3 kilometer op de teller komen we terug op de camping. Een mooie tocht zit erop.