Nederland Purmerend Alkmaar E-bike tour via de Schermer

Een mooie E-bike tour door de polders

Kanaalkade Purmerend.

We maken vandaag een tocht op de E-bike vanuit onze woonplaats Purmerend naar Alkmaar. 

Sluisbrug Neckerstraat Purmerend.

We verlaten Purmerend via de Beemsterbrug en rijden richting Neck

Noord Hollandskanaal bij Purmerend
Nekkermolen Neck type binnenkruier in bedrijf als poldermolen.

We rijden langs het water met uitzicht over de polders. 

Pontveer voor fietsers Jan Hop Spijkerboor
De Jan Hop
Voetgangers en fietsveer met op de achtergrond restaurant ’t Heerenhuis

De pont is genoemd naar de legendarische veerman Jan Hop die vanaf 1911 jarenlang de overtochten in zijn roeiboot verzorgde.  Jan Hop was populair bij de kinderen omdat hij vogeltjes uit zijn hand kon laten eten. Hij had dan ook altijd wat kippenvoer op zak !  Als de ouders van deze kinderen geweten hadden dat Jan Hop nooit had leren zwemmen en het ook absoluut niet kon,   dan…    Gelukkig is het altijd goed gegaan. De huidige pont is in 1984 in de vaart genomen.

( Bron: achterkant van het overtochtkaartje. )

Kerk West Graftdijk

We rijden verder en komen in het dorp West Graftdijk

Sluis Westgraftdijk

In West Graftdijk komen we langs de sluis. De sluis uit de zeventiende eeuw is hier nog steeds in gebruik. Deze sluis vormt de verbinding tussen de Alkmaardermeer en de Eilandspolder.

Boerderij in de Schermer

We komen door polder de Schermer De Schermer is een droogmakerij in het voormalige merengebied in de provincie Noord-Holland. Als een van de laatste grote meren werd het Schermeer tussen 1633 en 1635 drooggemalen

Alkmaar centrum

We doen onze boodschap in Alkmaar centrum en lunchen op een terrasje. Na de lunch zoeken we onze E-bikes weer op om terug naar Purmerend te gaan. 

In de polder

Via autoluwe polderwegen die ook als fietsroute via fietsknooppunt staan aangegeven rijden we naar Grootschermer. 

Hervormde Kerk Grootschermer uit 1762.

Een mooie manier om de polders te  ontdekken, naast de fiets,  is over het water. Er zijn in de polder meerdere bedrijven waar men een boot kan huren of met een tocht kan maken met een rondvaartboot. 

Het lintdorp Grootschermer ligt aan de rand van de Eilandspolder. Van oudsher is Grootschermer een boerendorp. De grote stolpboerderijen domineren nog steeds het beeld. Door de ruime voortuinen grenzend aan het lint heeft het dorp een groene uitstraling. De bebouwing is zeer divers. Grote stolpen staan tussen traditionele kleine groene houten huizen en moderne woonhuizen uit verschillende bouwperioden. Bezienswaardig zijn de hervormde kerk uit 1768, het voormalig raadhuis (1652) en enkele oude pittoreske huisjes. Tevens staan er nog een tweetal molens, De Havik en de Menningweermolen, en een weidemolentje.

Raadhuis

Het Raadhuis in Grootschermer uit 1639 is al bijna vierhonderd jaar een echte blikvanger. Het is ongetwijfeld het meest gefotografeerde gebouw in het dorp en staat midden in het dorp.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Grootschermer is vanouds het knikkerdorp van Noord-Holland. Lange tijd werd er iedere zondagmiddag geknikkerd op verschillende locaties bij het Raadhuis. Heren in het zondagse pak, geboren en getogen in Grootschermer, bonden om 12.30 uur de strijd met elkaar aan. De inzet waren oude centen en daar werd fel om gestreden.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er een einde aan de traditie. De knikkerbaan is nog steeds aanwezig.  Bij de baan staat een uitleg over de spelregels.

Knikkerbaan

We fietsen verder naar Graft waar het kleinste winkeltje van Nederland is.

Kleinste winkeltje van Nederland

Het kleinste winkeltje van Graft. Het winkeltje verkoopt ouderwets snoep en is het kleinste winkeltje van Nederlandhttps://bramenaagie.nl/

In de automaat bij Bram en Aagje worden stroopsoldaatjes verkocht De stroopsoldaatjes is eigenlijk gegoten stroop, die in een puntig papiertje wordt uitgehard, door het afkoelingsproces. Wanneer het de temperatuur stijgt, door bijvoorbeeld de zomer of het stoppen in je mond zal de stroop zich langzaamaan smelten.

Winkel Kaasfabriek Cono

Vanaf Graft de Rijp gaat het door de Beemsterpolder naar Middenbeemster. We komen langs de Cono kaasfabriek met winkel. Hier kan je de bekende Beemsterkaas aanschaffen. 

Watertoren Kwadijk

Langs het lintdorp Kwadijk komen we weer in Purmerend terug. De watertoren in Kwadijk ontworpen door architect B.F. van Niefelt en gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland in 1925. Het gebouw ligt aan de zuidzijde van de Kwadijk vanwaar dit via een rechte oprijlaan wordt bereikt. Bij het ontwerp is getracht een zo groot mogelijke optische eenheid tussen torenschacht en reservoirgedeelte te bewerkstelligen. De architectuur vertoont verwantschap met de art deco. De watertoren heeft een hoogte van 45,5 meter en twee waterreservoirs met een inhoud van elk 500 m³. Na jarenlange dienst is de watertoren enkele jaren geleden gesloten. De toren is aan particulieren verkocht die er in zijn gaan wonen. De watertoren heeft de status rijksmonument.