Tentoonstelling Art Below Zero

Februari 2025, we bezoeken tezamen met onze vrienden Marja en Peter, Europa’s grootste ijsbeelden tentoonstelling, die van januari t/m maart 2025 geopend was.

Een ode aan 750 jaar Amsterdam, bevroren in tijd, speciaal voor de verjaardag van onze geboortestad.

Er waren 32 ijzige scènes, waar het Tolprivilege, Wilhelmina Drucker, het Paleis van Volksvlijt, Anne Frank en de Westerkerk tot in de kleinste details waren vereeuwigd in sneeuw en ijs.

Er zijn 135 sculpturen gemaakt door carvers (ijsblok kunstenaars) uit de hele wereld.

We zijn goed voorbereid, dikke kleding, wanten en muts, de ruimte waar de tentoonstelling is wordt constant op een temperatuur van -10 graden celsius gehouden.

De tentoonstelling wordt druk bezocht. Het maken van de foto’s is hierdoor lastig. Toch lukt het ons om een deel van de tentoonstelling in beeld te brengen.

Natuurlijk is er aandacht voor de wallen.


De Wallen of de walletjes is een prostitutiegebied in het oudste deel van Amsterdam .

Zelfs de dames achter de ramen ontbreken niet.

Amsterdam is een multi culturele stad met veel nationaliteiten. Ook dit wordt in ijs uitgebeeld.

Dierentuin Artis is vertegenwoordigd met de pinguïn, giraffe en mensaap.

Dierentuin Artis is een oude dierentuin opgericht in 1838. Voor een verslag van ons bezoek klik je hier.


Ook de kunst uit het Rijksmuseum is vertegenwoordigd. Het melkmeisje van Vermeer

En uiteraard de Nachtwacht. Het Rijksmuseum kan je meerdere keren bezoeken voordat je alles gezien hebt. Wij deden bij ons laatste bezoek de audiotour hoogtepunten (verslag).

Ook schaakgrootmeester Max Euwe (Watergraafsmeer, 20 mei 1901 – Amsterdam, 26 november 1981) wordt uitgebeeld. Hij was een Nederlandse schaker en wiskundeleraar. Hij was wereldkampioen van 1935 tot 1937. Van ongeveer 1920 tot in de jaren vijftig was hij de sterkste Nederlandse schaker. In Amsterdam is ook een plein naar hem vernoemd.

Verderop staat Aletta Jacobs. Zij is in Nederland de eerste vrouw die afstudeert aan een universiteit, de eerste vrouw die arts werd en een voorvechtster van vrouwenrechten. Dankzij Jacobs mogen vrouwen in 1922 voor het eerst naar de stembus.

In het deel waar de muziek tentoongesteld wordt mag het draaiorgel niet ontbreken.

Ook aandacht voor Johnny Meijer (Amsterdam, 1 oktober 1912 – 8 januari 1992). Hij was een Amsterdamse accordeonist. Hij werd beschouwd als virtuoos op zijn instrument en speelde zowel volksmuziek, popmuziek en jazz.

De volksmuziek is vertegenwoordigt door Johnny Jordaan, pseudoniem van Johannes Hendricus van Musscher (Amsterdam, 7 februari 1924 – 8 januari 1989). Hij was een Nederlands zanger en vertolker van het levenslied. Hij is bekend geworden door zijn liederen over Amsterdam en in het bijzonder over de Amsterdamse Jordaan. Naast hem staat Tante Leen (Amsterdam, 28 januari 1912 – 5 augustus 1992), werkelijke naam Helena Kok-Polder. Zij was een Nederlandse volkszangeres uit de Jordaan. Samen met Johnny Jordaan deed zij veel optredens.

Het laatste hoekje van de tentoonstelling is ingericht voor Ajax, de voetbalclub welke vooral in het tijdperk van Cruijff, Keizer en Swart vele successen kende.

De gewonnen Europacup wordt uitgebeeld.

Ook het iconische portret gemaakt door Paul Huf is in ijs tot leven gekomen. Fotograaf Paul Huf (1924-2002) portretteerde op deze foto uit 1967 vier jonge Ajacieden aan het begin van hun voetbalcarrière. Van voor naar achter: Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Klaas Nuninga. Samen vormden ze aan het begin van de jaren ’70 de voorhoede van Ajax, die de club internationale overwinningen bezorgde. Met hun lichaamshouding en blik dagen ze de toeschouwer uit. Glamourfotograaf Huf was een meester in het ensceneren van dit soort groepsportretten met internationale allure. Ook de omhaal van Marco van Basten is uitgehakt in ijs.

Wij hebben genoten van de tentoonstelling en zullen zeker wanneer ergens anders een ijssculpturen tentoonstelling is deze gaan bezoeken. Inmiddels (maart 2025) hebben we gelezen dat ook in Garderen bij de zandsculpturen dit jaar, het 750 jarige bestaan van Amsterdam wordt uitgebeeld. Dit gaan we zeker ook nog een keer bezoeken.