Italië stadsbezoek aan Bozen

De hoofdstad van Süd Tirol

Opnieuw breekt er een dag aan waarbij het niet mogelijk is om de bergen in te trekken. Omdat het station dichtbij is en we gratis reizen gaan we met de trein naar Bozen, de hoofdstad van Süd Tirol.

Op het station moeten we voor iedere treinreis het kaartje activeren door middel van een check inn. Op de terugweg vanuit Lienz in Oostenrijk hadden we aan de grens in Innichen moeten uitstappen om dit voor het Italiaanse traject te doen. Gevolg was dan dat we moesten wachten op de volgende trein. Uiteraard hebben we dit overgeslagen. De conductrice vond er wel wat van maar wij hielden ons van den domme. Sindsdien checken we braaf voor elke reis in.

De trein is stipt op tijd en met een overstap in Franzenfeste (Fortezza) komen we 1,5 uur later in Bozen (Bolzano) aan.

Het is de derde keer binnen een jaar dat we de stad bezoeken. Tijdens zomervakantie 2023 waren we er met onze vrienden Marja en Peter (verslag). En afgelopen juni was het een etappe plaats van onze e-bike tour van Sillian naar het Gardameer (zie verslag)

Bozen is de grootste stad in de provincie Süd Tirol. We slenteren door de levendige winkelstraat De Lauben (Via dei Portici) . Vroeger een belangrijke verzamelplek voor handelsreizigers, tegenwoordig de plek om uitgebreid de etalages te bekijken onder de arcade bogen.

We komen vanzelf uit op de Obstmarkt (Piazza delle Erbe). Al eeuwenlang wordt er op dit plein een markt gehouden.

Nog steeds staan er op werkdagen het hele jaar door stalletjes, waar je fruit, bloemen, vleeswaren, kazen en andere etenswaren kan kopen.

Het is er een drukte van belang. Het verbaasd ons dat ondanks dat er veel kramen met dezelfde handelswaar staan bij iedere kraam wel klandizie staat. Als we kijken naar de prijzen van de diverse artikelen zoals gedroogde paddenstoelen, pasta’s en kruiden kosten deze bij alle kramen hetzelfde. Waarschijnlijk zijn er prijsafspraken gemaakt door de fabrikanten met de verkopers of door de verkopers onderling. Dit zou in Nederland toch anders zijn.

Aan de Obstmarkt staat het Torgglhaus. Het is een monumentaal huis dat in 1913 in neogotische stijl werd herbouwd naar ontwerpen van de in Bozen geboren architect Albert Netzer. Het heeft een opvallende, hoge toren .

De naam “Torgglhaus” ontstond rond 1895 toen het gebouw werd herbouwd op de plaats van een middeleeuws huis. De opdrachtgever was de koopman Alois Tschurtschenthaler uit Bozen. Het plan voor de eerste nieuwbouw komt van de bekende Bozen-architect Otto von Mayrhauser. Het huis zou drie verdiepingen hoog worden, met daarboven een toren van twee verdiepingen met een slank puntdak, bedekt met prachtig geglazuurde tegels; deze laatste is een replica van de laatgotische toren van de Duitse Orde van Weggenstein

.Op de begane grond was een grote winkel waar alle producten van Tschurtschenthaler (“geconserveerd fruit”) konden worden tentoongesteld en te koop aangeboden. Op de eerste verdieping zou een elegant restaurant worden gebouwd, op de tweede en derde verdieping gastenkamers en de toren diende als uitkijktoren voor de gasten en als stedelijk ornament. Het Torgglhaus werd officieel geopend op 24 november 1895

We vervolgen onze weg en wandelen naar het Archeologisch museum. In dit museum wordt onder andere Ötzi de ijsman tentoongesteld. Tot onze teleurstelling is het museum op maandag gesloten. Later komen we er achter dat dit voor bijna alle musea geldt in Süd Tyrol. Eigenlijk had Emmy dit moeten weten. Zij werkt als vrijwilliger bij de VVV|Museumwinkel een onderdeel van het Purmerends Museum in Purmerend en ook daar is het museum op maandag gesloten. Ons bezoek moeten we dus uitstellen tot een volgende keer.

We komen op de Dominikanerplatz. Hier is de Dominikaner Kirche met daar in de Johanneskapelle. Op bovenstaande foto is de kerktoren niet zichtbaar.

De monniken van de Dominicaanse Orde vestigden zich in 1272 in Bozen en bouwden een kerk met één schip in een ruim kloostercomplex met kloostergang, waarin ook verschillende kapellen waren gehuisvest, waarvan sommige inmiddels zijn verwoest. Onderdeel van het oude complex is de stadsgalerij met zijn tentoonstellingen en het huidige muziekconservatorium,

De Dominicanenkerk is een gotische kloosterkerk met barokke elementen uit de 17e en 18e eeuw.

Maar het echte pareltje is de Johanneskapelle, een hoge en smalle zijkapel met een van de belangrijkste frescocycli uit de omgeving, afkomstig van de kunstacademie van Giotto. De kapel werd aan Sint-Jan gewijd door de familie de’ Rossi

De kerk herbergt enkele van de belangrijkste kunstwerken van Bozen, schilderijen uit de 14e-eeuwse Bozense-school aan de oostkant van het klooster en aan de westelijke muur van de kerk.

Even verderop in de straat staat de dom van Bozen

Dom Maria Himmelfahrt, ook Marienpfarrkirche, Dompfarrkirche, Bozner Dom of Propsteikirche Maria Himmelfahrt is de parochiekerk van de Zuid-Tiroolse hoofdstad Bolzano en de bisschoppelijke kerk van het rooms-katholieke bisdom Bozen-Brixen . Terwijl de bisschop sinds 1964 in Bozen woont, blijft zijn kathedraal en kathedraalkapittel in Brixen. De kerk fungeert dus als co-kathedraal naast de kathedraal van Brixen.

De indrukwekkende kathedraal ligt direct naast de Waltherplatz . Er was hier al een vroegchristelijke basiliek en een romaanse kerk gewijd aan de Hemelvaart van Maria voordat de huidige gotische kathedraal tussen de 13e en 14e eeuw werd gebouwd uit roodachtige (Gröden) en gele (Unterlandler) zandsteen .

De kathedraal Maria Himmelfahrt doet tegenwoordig dienst als parochiekerk van de stad Bozen.

Er worden nog regelmatig kerkdiensten en een hoogmis gehouden door de Bisschop.

De geschiedenis van de majestueuze kathedraal nabij de Waltherplatz in het centrum van Bolzano gaat terug tot de 5e eeuw, toen in plaats van een “domus”, een stadswoning voor de rijkere klasse in de Romeinse oudheid, een vroegchristelijke basiliek werd gebouwd. Op de overblijfselen staat de huidige kathedraal met zijn rijke versieringen. De laatgotische bouw begon rond 1300: pas twee eeuwen later, in 1519, werd deze voltooid met de bouw van de 65 meter hoge kerktoren volgens plannen van de Augsburgse kathedraalbouwer Burkhard Engelberg en Hans Lutz von Schussenried.

Als laatste komen we langs de Franziskanerkirche en klooster.

In Franziskanergasse staat de Franciscaanse kerk van Bozen met zijn klooster, een relatief eenvoudig gebouw uit de eerste helft van de 14e eeuw. Het interieur van de gotische kerk is ongehinderd naar de hemel gericht, zonder obstakels zoals hoogaltaren of doksaals, die al in 1790 werden verwijderd, een zeldzaamheid voor die tijd. De Franciscaanse Orde vestigde zich al in 1221.

Een sieraad is het Klockeraltaar, een prachtig kerstaltaar in het hoogkoor. Het is afkomstig van Hans Klocker, een meester van de Brixense School, en werd rond 1500 voltooid. De muren zijn versierd met slechts enkele fresco’s van rond 1500. In het klooster zijn echter, net als in het klooster van de Dominicanenkerk, waardevolle gotische fresco’s uit de school van Giotto (1330 – 1340) te zien.

Na alle cultuur wandelen we terug in de richting van het station.

Voor we het centrum verlaten strijken we nog even neer op een terrasje. Het is fris maar droog, met de jas aan is het te doen.

Het station van Bozen is op loopafstand van het centrum gelegen. Vanaf het perron kijk je op de Dolomieten.

Doordat wij in de spits terug reizen hoeven we niet over te stappen. De trein rijdt door naar Lienz. Rond 18 uur 30 zijn we in Sankt Lorenzen terug.