Oostenrijk E-bike tour in het Gschnitztal

Bezoek aan het Mühlendorf in Gschnitz

Vandaag rijden we een korte e-bike tour in het Gschnitztal. Het Gschnitztal is een zijdal van het Wipptal. Velen kennen het Wipptal alleen van de Brennerautobahn op weg naar Italië. Maar het Wipptal heeft veel meer te bieden vooral door de de nog ongerepte zijdalen zoals het Valsertal, Obernbergertal, Navisertal, Schmirntal en het dal wat wij vandaag bezoeken, het Gschnitztal.

Onze vrienden, Martin en Christine wonen op 1200 meter hoogte, 150 meter boven het dorp wat op 1050 meter ligt. We dalen eerst af voordat het langzaam glooiend richting het Gschnitztal gaat. We volgen de weg naast de Gschnitzbach stroomopwaarts.

Met de auto kom je door het dorp Trins op de fiets kom je langs Trins.

We komen langs Schloss Schneeberg in Trins wat vanaf deze zijde niet meer als kasteel is te herkennen. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw. Vanaf het fietspad zie je alleen het woongedeelte. Wil je de overgebleven toren zien moet je vanaf een andere kant het kasteel benaderen.

Ondanks dat de zon schijnt zien we in de verte donkere wolken boven de bergen. We worden ook nog getrakteerd op een regenbui maar hierover verderop in het verslag meer.

We kijken naar rechts en zien daar van links naar rechts de Ilmspitze, Kirchdachspitze en Padasterkogel. In 2010 overnachtte we op het Padosterjochhaus (zie verslag) uitgangspunt voor het beklimmen van deze bergtoppen. Vanuit het Padasterjochhaus kan je ook via de Blaserhütte weer richting het dal wandelen.

We komen aan in Gschnitz bij het Mühlendorf. Het Mühlendorf ligt onder de Sandeswasserfall. Peter kwam hier ruim 50 jaar geleden met zijn ouders ook al. Sinds die tijd is er veel veranderd. Het Mühlendorf is gebouwd en er is een hangbrug over de waterval gekomen. De toegangsprijs voor het dorp is € 4,50. Wil je de hangbrug bezoeken zal je ook de toegangsprijs moeten uitgeven. De hangbrug is namelijk alleen bereikbaar via het Mühlendorf.

Wij staan nu links van de waterval net voorbij de kiosk Mühlenstube die bij het Mühlendorf is, vanaf hier lijkt het niet zo spectaculair. Dat is vanaf de rechterkant wel anders.


We lopen langs de kiosk waar je een hapje en een drankje kan nuttigen naar de ingang van het dorp. Bij de entree is ook een klein winkeltje met streekprodukten.

In het dorp ga je terug in de tijd. Onder de Sandeswasserfall wandel je over ‘oude paden’ en heb je de mogelijkheid om alle gebouwen en hun functies te bekijken. In het dorp krijg je een idee, hoe de mensen leefden en werkten 100 jaar geleden.


IMG_5773
IMG_5778
IMG_5779
IMG_5780
IMG_5781
IMG_5782
IMG_5785
IMG_5786
IMG_5787
IMG_5793
previous arrow
next arrow

Diverse gereedschappen en voorwerpen van vroeger zijn zichtbaar.

IMG_5777
IMG_5784
IMG_5783
IMG_5791
IMG_5788
previous arrow
next arrow

We zijn op dit moment de enige bezoekers wat ons de tijd geeft om alles op ons gemak te bekijken zonder gestoord te worden door anderen.

We staan nu aan de andere zijde van de waterval. Deze verspreidt aan deze kant een nevel van waterdruppels. Volgens een arts van de universiteit in Salzburg zijn deze goed voor je gestel.


Specifiek microklimaat met sterk geconcentreerde negatief geladen luchtionen en hoge berglucht. Dit mengsel zou de immuunfunctie van het lichaam beïnvloeden. De negatieve effecten van stress worden positief veranderd.


Ze produceren bij mensen feel-good hormonen, versterken het immuunsysteem, bevorderen een gezonde slaap, vergroten het concentratievermogen en neutraliseren positieve ionen. Al deze effecten worden toegeschreven aan de negatieve ionen, die ook wel ‘vitamines van de lucht’ worden genoemd. De hoogste dichtheid aan negatieve ionen wordt aangetroffen in de lucht direct rondom watervallen. Deze watervalsfeer heeft een aangenaam en gunstig effect op mensen.


Bij de Sandeswasserfall in Lebenden Mühlendorf in het Gschnitztal werden 35.000 negatieve ionen en 3.081 positieve ionen per kubieke centimeter gemeten. De watervalluchtstroom van de zandwaterval, die de ionen transporteert, wordt begunstigd door de omringende rotsen.

Voor we naar de hangbrug over de waterval gaan bekijken we eerst nog even het kapelletje.

Het kapelletje is eenvoudig ingericht en wordt zover wij kunnen beoordelen niet gebruikt voor de mis.

We zien boven de bergen donkere luchten maar het is nog droog.

Via een smal pad gaat het richting de hangbrug boven de waterval.

We staan al direct iets boven het dorp.

We kijken op het lintdorp Gschnitz. Het kleine bergdorpje Gschnitz aan het einde van het Gschnitztal in het Wipptal ligt ingebed in de majestueuze bergen van de Stubaier Alpen. Het ligt midden in de beschermde natuurgebieden Serles-Habicht-Zuckerhütl en Nößlachjoch-Obernberger See-Tribulaune in het Wipptal in Tirol.

Samen met Trins maakt Gschnitz sinds mei 2019 deel uit van de elitegroep van bergdorpen van de Alpenclub als “Gschnitztal”.

Als we een stuk geklommen zijn vallen er grote onweersdruppels uit de lucht. We waren zo dom om onze regenjacks in de fietstassen achter te laten. We kunnen niet inschatten of het een grote bui wordt of dat het een losse flodder is. We draaien om en dalen weer af, we komen regelmatig in het Wipptal en pakken de hangbrug bij een volgend bezoek mee.

We gaan terug naar de e-bikes om de terugweg aan te vangen. Even later trekt de regen weer weg en kunnen we op het terras onder een waterig zonnetje van de lunch genieten.

Na de lunch rijden we over dezelfde route terug richting Steinach.

Het Gschnitztal is een prachtig dal en een aanrader om te wandelen en te fietsen.