Camping de Beek Buurse

Een leuke boerencamping met zeer gastvrije eigenaars

 

Vrijdag 26 juni 2009 / Zaterdag 27 juni 2009 / zondag 28 juni 2009

 

Na een onrustige nacht worden we al vroeg wakker. We staan vlakbij de slagboom en als wij om 07.00 uur opstaan zijn er al heel wat combinaties vertrokken. Het luidruchtige vertrek van deze mensen heeft ons al een paar keer wakker gemaakt. De wekker stond op 07.30 die kunnen we dus wel uitzetten. We halen de verse broodjes op ontbijten op ons gemak en maken de caravan klaar voor vertrek. Vandaag een keer een kattenwasje. Douchen doen we vanmiddag wel in Nederland, wie het relaas van gisteren gelezen heeft begrijpt waarom. De rit over de Duitse autobahn verloopt voorspoedig en tegen 14.00 uur bereiken wij camping de Beek in Buurse.

 

 

Buurse:  Buurse ligt in Oost-Nederland, in Overijssel, in de Regio Twente en is een kerkdorp van de gemeente Haaksbergen. Het ligt -zoals men vroeger zei- onder de rook van Enschede en is een van de mooiste gebieden van Oost-Nederland.


Het buitengebied is heel groot en grenst aan de oostkant en de zuidkant aan Duitsland. In Duitsland vindt men gelijkwaardige gebieden. Tussen de natuurgebieden wonen en werken er veel landbouwers. Buurse is bekend om het Buurserzand, het Buurser meertje, de Bommelas, het Witte veen, de Huurnerbulten en het Buurser- en Haaksbergerveen. Het buitengebied sluit aan op het Smalenbroek en het Aamsveen aan de noordkant en op het Lankheet, het Assinkbos en het Langeloseveld aan de westkant. 


Op het Buurserzand vindt u heidevelden met 150 jaar oude unieke jeneverbesstruiken, gemengde bossen en glooiende landbouwgronden. Het gebied is drassig, bestaat voor een groot gedeelte uit heide en wat bos en bestrijkt zo'n 455 ha, wordt milieuvriendelijk onderhouden door runderen en schapen. Het is er heerlijk wandelen op paden van het wandelnetwerk Regio Twente, maar ook diverse fietsroutes lopen er door heen.


Het Witte veen is een heide en bosgebied van 315 ha en ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Hier kan men prachtige wandelingen maken via het Wandelnetwerk Regio Twente. Aan de Duitse kant ligt restaurant uitspanning de Haarmühle met een authentieke watermolen en een ruime parkeergelegenheid. In dit gebied lopen de Schotse Hooglanders vrij rond te grazen en er zijn veel kikkerpoelen gecreëerd voor de reptielen en de watervogels.


Het Buurser- en Haaksbergerveen ligt aan de zuidkant langs de Duitse grens en is een van mooiste veengebieden van Nederland. Hoogveen is schaars in Nederland, maar in het Buurser- en Haaksbergerveen is het gelukt om het weer in ere te herstellen, door het water via damwanden op peil te houden. Ook hier zijn wandelpaden aangelegd door het wandelnetwerk Regio Twente.

Er zijn fietsroutes via het knooppunten stelsel en een goed ruiterpad. Vroeger werd hier turf gestoken. Runderen en schapen houden ook hier het gebied schoon.Bekend is ook de Buurserbeek, die middendoor het buitengebied stroomt. Vroeger maar ook nu wordt er veel gerecreëerd aan de beek. Momenteel is men bezig de beek te meanderen in de oude loop. Vele watervogels doen de beek aan en er mag ook gevist worden mits men lid is van een visvereniging.

 

Bij aankomst dachten we even snel de caravan neer te zetten en lekker onderuit te gaan maar dat kunnen we vergeten. Natasja, de eigenaresse van de camping, ontvangt ons allerhartelijkst en we moeten eerst kopje koffie of thee mee gaan drinken en ondanks dat we haar voor de eerste keer ontmoeten is het gelijk gezellig en net of we haar al jaren kennen. De camping ligt midden in de weilanden, is een boerencamping met 25 plaatsen, keurig sanitair en allervriendelijkste eigenaars. Je voelt je hier gelijk thuis! 

 

 

 

De laatste dagen van onze vakantie brengen we in gepaste luiheid door. Een beetje afkicken van het vakantie gevoel want vanaf maandag begint het gewone leven weer. De omgeving van Buurse bevalt ons uitstekend. We lenen een fiets van de camping en fietsen op ons gemak naar Haaksbergen. Verder kan je in de omgeving van Buurse prachtig wandelen in de bossen. Duitsland ligt om de hoek. Kortom een aanrader voor wie het eens wat dichter bij huis wil zoeken. Wij komen hier zeker nog een keer terug.