Steinach am Brenner en Gschnitztal

Geheimtip in het Wipptal

 

We nemen na twee dagen afscheid van Erwin en Christl en zetten de reis voort naar Steinach am Brenner. Er zijn twee routes om vanuit Karinthië in Steinach te geraken. Via Oost Tirol en het Italiaanse Pustertal of over de snelweg via Salzburg en Kufstein. We kiezen voor de route over Italië deze heeft als nadeel dat deze grotendeels tweebaan is maar het landschap is prachtig. We arriveren in de middag bij Martin en Christine. We hebben elkaar zoveel te vertellen dat de avond zo om is.

Steinach am Brenner is een gemeente in het district Innsbruck Land van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.
  • Inwoneraantal: 3284 (2003)
  • Oppervlakte: 28,0 km²
  • Ligging: 1049 m boven zeeniveau

Steinach ligt in het noorden van het Wipptal, aan de monding van het Gschnitztal, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Innsbruck. De rivier de Sill stroomt door de gemeente. De nieuw-Romaanse parochiekerk met zijn dubbele toren neemt een dominante plaats in in het dorp. De hoofdkern ligt aan de Brennerstraat. De andere kernen, Plon, Steidlhof, Erlach, Harland, Saxen, Wolf, Stafflach, Salfaun, Puig, Mühlen, Tienzens, Mauern en Siegreith, zijn kleine woonkernen rondom de hoofdkern.

De naam Steinach (vroeger Steina) komt voort uit de aanwezigheid van de grote hoeveelheid stenen. Steinach werd in 1242 voor het eerst vermeld.

Gelegen precies halverwege de route tussen Innsbruck en de Brennerpas vormt Steinach het belangrijkste dorp in het Wipptal

De volgende dag gaan we met Martin en Christine en de kinderen een wandeling maken in het Gschnitztal. We parkeren de auto in het eerste dorp van het dal Trins. Vanuit daar wandelen we langs Gschnitzbach naar het jausenstation. We genieten van dit heerlijke rustige dal waar je je niet kan voorstellen dat dit zo dicht bij de drukke Brennerautobahn ligt.

 

Langs de wandelroute staat een trog waar je een armbad kan nemen. Natuurlijk moeten de dames op de foto dit proberen.