Krk Kroatië

Eiland Krk verblijf op camping Pila bij het plaatsje Punat

Krk (eiland) :

is een eiland in de Kvarnerbocht voor de kust van Kroatië. Het is met 405, km2 het op één na grootste eiland in de Adriatische Zee. Het eiland, dat sinds 1980 door een brug met het vasteland is verbonden Krk wordt ook wel het "Gouden Eiland" (Zlatni otok) genoemd. In de oudheid heette het eiland Curicum of Curicta.

Krk is een overwegend groen eiland. Het glooiende landschap is afwisselend: bepaalde gedeelten zijn dor, kaal en steenachtig en elders zijn dichte bossen. De oostkust van het eiland beschikt over een witachtig rotslandschap en is wat kaler en rotsachtiger dan de rest. Meer begroeid is het midden en de beschutte westkust van Krk. Het westen heeft bovendien een vruchtbare bodem (humus) en maakt een mediterrane en groene indruk. Het eiland heeft vele inhammen en baaien.
Het hoogste punt van Krk is de Obzova (568 meter) in het uiterste oosten van het eiland.

Krk is door middel van een brug, de Krčki Most, ondersteund door het kleine rotseiland Sv. Marko, met het vasteland verbonden. Deze 1309 m lange tolbrug werd tussen 1977 en 1980 gebouwd en was aanvankelijk genoemd naar de Joegoslavische president Tito.
Op Krk bevindt zich de internationale luchthaven van de stad Rijeka. Deze is vooral van belang als aanvliegluchthaven voor toeristen die het Kvarnergebied bezoeken.

 

We genieten de eerste dagen van onze rust maar we hebben niet zo ver gereden om alleen maar te luieren dus verkennen we ook het eiland.

Krk (stad)

We bezoeken het stadje Krk de hoofdplaats van het gelijknamige eiland.

Krk (stad) :

is met zijn 5491 inwoners (2001) de belangrijkste plaats en de enige stad op het gelijknamige eiland in Kroatië. Het stadje is een trekpleister voor toeristen.


In de Romeinse tijd heette het stadje Curicum of Curicta en was het een geliefde verblijfsplaats van vooraanstaande personen. In de middeleeuwen zwaaiden de Frankopans er de scepter, een van de voornaamste Kroatische magnatengeslachten. Ook behoorde het lange tijd tot Venetië.


De stadsmuur van Krk is grotendeels bewaard gebleven. Ook zijn er veel overblijfselen uit de Romeinse en Griekse tijd. Het stadje telt een aantal belangrijke kerken, waaronder de 13de-eeuwse Kathedraal van Maria-Hemelvaart (Katedrala Uznesenja Marijina) en de naastgelegen Quirinuskerk (Crkva Sv. Kvirina), een romaanse kerk met twee verdiepingen. Deze is gewijd aan Quirinus van Siscia, de schutspatroon van de stad.


Het kasteel van de graven Frankopan (Frankopanski kaštel) wordt tegenwoordig voor openluchtvoorstellingen gebruikt.

 

We slenteren door het stadje en bekijken de historische gebouwen.

 

We komen ook een processie tegen, het doel er van is ons niet geheel duidelijk maar natuurlijk wel grappig om mee te maken.

 

Baska

We bezoeken ook het plaatsje Baska. Baška is een gemeente in de Kroatische provincie Primorje-Gorski Kotar en een populair toeristisch ressort in het zuidoosten van het eiland Krk en tevens bekend om haar lange natuurlijke kiezelstrand

Het is de bekendste plaats van het eiland Krk en behoort tot de top 10 van toeristische plaatsen aan de Adriatische kust. Baska, gelegen in een baai met daaromheen wijngaarden en olijfbomen en op de achtergrond de bergen van de Velibit.

Baska is tevens bekend om haar Baska Tablet, een steen met oude geschriften, welke op dit moment als de oudste Kroatische tekst wordt beschouwd. In Zagreb ligt heden ten dage het originele tablet maar er zijn ook reproducties van dit tablet te koop in alle soorten en maten. Overblijfselen van oude Romeinse nederzettingen en oude religieuze kunstwerken zijn hier ook te vinden.

Een van de mooiste stranden van de Kvarner baai is het grote strand van Baska (Vela Plaza), het 1800 meter lange keienstrand, welke te midden van de stad ligt, waar ook winkels, restaurants en bars aan liggen.

Als wij er zijn is het aangenaam weer echter helaas te koud om te zwemmen de Bora gaat en zou dat spijtig genoeg voor ons de hele vakantie doen zodat wij slechts één keer in zee konden zwemmen.

Bora:

De bora is een droge, vaak snijdend koude valwind uit noordoostelijke richting.

Deze wind laat zich vooral voelen tijdens de winter maar is ook in het voorjaar nog vaak aanwezig over de Adriatische Zee en de kustgebieden tussen Triëst en Dubrovnik.

De wind ontstaat boven de Balkan-hoogvlakte en valt langs een zeer steile bergwand (1000 m). De wind wordt gekanaliseerd door de bergtoppen waardoor plaatselijk windstoten tot 180 km/u kunnen ontstaan.


De naam van de wind verwijst naar Boreas, de Griekse god van de noordenwind. In het Sloveens en het Kroatisch heet de wind burja respectievelijk bura. Bora is de Italiaanse naam.

De Volkswagen Bora is naar deze wind genoemd.

 

 

Na 5 dagen laten wij het eiland Krk voor wat het is en rijden terug naar het iets noordelijker gelegen Umag in Istrië Een rit van 153 kilometer echter wel volledig over twee baans wegen daardoor zijn we bijna 5 uur onderweg.