Istrië Kroatië

Istrië verblijf op campingpark Umag vlakbij Novigrad

 

We arriveren op campingpark Umag deze doet ook mee aan de camping cheque formule. Voor een vast bedrag per aangeschafte cheque kan je kamperen bij de aangesloten campings. Voor deze camping geld wel de restrictie dat de eerste rijen aan zee uitgezonderd zijn.

De camping is net in andere handen over gegaan en heette voorheen Ladin Gaj. Het is een grote camping met 2060 plaatsen. Men is volop aan het renoveren en voor de jeugd word er een groot piratenschip en zwembaden aangelegd.

Aangezien wij niet geinteresseerd zijn in deze faciliteiten volstaat het voor ons dat het zeer schoon is, diverse winkels heeft en direct aan zee ligt. We maken in de loop van de week dat we er zijn wat uitstapjes en bezoeken Novigrad, Poreč en de Lim Baai

Novigrad

De geschiedenis van Novigrad gaat ver terug; voorheen had het de namen Emonia en Neopolis. De Griekse zeevaarders kwamen hier al en gebruikten Novigrad als ondersteunend punt en de Romeinen noemden het Civitas Novum. Tussen 520 en 1831 was Novigrad een bisschopszetel.

Hoewel de naam in de verschillende talen wisselt is de betekenis van zowel "Neopolis", "Civitas Novum" als "Novigrad" gelijk: "Nieuwe Stad".

Novigrad, een oorspronkelijk zeevaarders- en vissersstad, heeft zich heden ten dage op het toerisme geconcentreerd waarvan de jachthaven onderdeel is.

Novigrad is een kleine historische stad, pittoresk gelegen aan de zuidkust van de Zee van Novigrad, in een lange fjord. De oude kern ligt aan de noord-oost kant van de baai, tegen de heuvel, beschut door het oude fort (Fortica) en omgeven door de oude stadsmuren. De stad heeft in hoge mate haar middeleeuwse uiterlijk behouden

Lim Baai

De Limbaai en Limvallei vormen een apart geografisch kenmerk vlak bij Rovinj (Italiaans: Rovigno) en Vrsar (Italiaans: Orsera) aan de westkust van Istrië, Kroatië, ten zuiden van Poreč. De naam heeft zijn oorpsrong in het Latijn: "limes" is de naam voor limiet of grens; de Lim diende als grens tussen de Romeinse provincies Dalmatië en Italia.

De Limvallei (Kroatisch: Limska draga of Limska dolina) is de 35 kilometer lange vallei van de rivier Pazinčica, die uitmondt in de Limbaai (Limski zaljev), een tien kilometer lang estuarium eindigend in de Adriatische Zee.


In 1958 werd de film The Vikings (de Vikingen, waarin Kirk Douglas een rol speelde) in het estuarium gemaakt. Het wordt ook wel Limfjord genoemd. Dit is echter een foutieve benaming, de Limbaai is namelijk een ría. Een fjord is gevormd door een gletsjer, maar de Limbaai is gevormd door de eroderende werking van de Pazinčica. Omdat de Lim baai zo smal is wordt het ook wel een kanaal genoemd (Limski kanal).

Poreč

Poreč is oorspronkelijk een Romeinse stad (Colonia Julia Parentium). Nadat de stad door plunderingen en veroveringen in verval was geraakt werd de stad in het jaar 539 veroverd door de Byzantijnen. Rond 800 besloten zij er een bisschopszetel te vestigen.

In 1267 was Poreč de eerste Istrische stad die koos voor een Venetiaans bewind. Als gevolg hiervan werden er paleizen, pleinen en religieuze bouwwerken gebouwd, allen in de Venetiaanse stijl. In 1354 werd de stad echter verwoest door de Genuezen. Hierop volgden verdere verschrikkingen als de pest, piraten en een voortslepende oorlog.

Onder het bewind van de Oostenrijkers werd Poreč de zetel van het parlement van Istrië en werd het omgetoverd tot het centrum van de scheepsbouwindustrie.
De stad heeft door de eeuwen heen veel van zijn bouwwerken behouden. Als gevolg hiervan bestaat het centrum uit gebouwen in verschillende bouwstijlen en zijn er vele monumenten te bewonderen.

Grote delen van de stad zijn door de eeuwen heen intact gebleven. Hierdoor ogen de Romeinse en Venetiaanse bouwwerken authentiek.

Het bekendste bouwwerk in Poreč is de Euphrasius basiliek. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Euphrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoed Lijst geplaatst. Hiermee wordt de historische waarde van het gebouw onderstreept.