Weekend met de Alpenfreaks in het Ahrtal

Wandelen in het Ahrtal

 

De Alpenfreaks is een groep liefhebbers van de Alpenlanden die op internet met elkaar ervaringen uitwisselen. Uit deze virtuele contacten zijn ook hechte vriendschappen ontstaan. Jaarlijks worden er twee wandelingen georganiseerd. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Voor de najaarswandeling zijn we dit keer meergestreken in het Ahrtal in de Eifel.

Het gezelschap verblijft in hotel Eifelstube. Omdat Sandra en Bart en wij de honden bij ons hebben is er voor ons een accomodatie gezocht in de buurt van het hotel. Wij zitten in Ferienwohnung Burgmühle op loopafstand van het hotel. Wij gebruiken wel het ontbijt en avondeten in het hotel.

De ferienwohnung is keurig netjes en van alle gemakken voorzien en is gelegen in het Sahrbachtal een zijdal van het Ahrtal.

Vanuit de vakantie woning starten direkt de wandelingen in het Sahrbachtal.

Ahrtal : met zijn milde klimaat en meer dan 1.450 zonuren per jaar en de geringe hoeveelheid neerslag heeft een bijzondere aantrekkingskracht op natuurliefhebbers, wijnkenners, fijnproevers, gezondheids- en wellnessfreaks en sportievelingen, die eens een nieuwe trendsport willen uitproberen. Romantici noemden de Ahr ooit “de wildste dochter van de Rijn”; geen wonder bij de aanblik van de romantisch slingerende rivier, de bizarre rotsformaties, de ruïnes, idyllische kastelen en de pittoreske wijnterrassen.

Over een afstand van 89 km slingert de Ahr door het dal. De bijzondere aantrekkingskracht ligt in de veelzijdigheid van het landschap: aan de Midden-Ahr komen vele kloven voor, de rotsen zijn sterk gespleten. Vooral ten noorden van de Ahr, met zijn eeuwenoude, steile wijngaarden, ruwe rotsen en hoogoprijzende bossen wordt wijnbouw bedreven. Tussen Rech en Marienthal wordt het dal heel breed om vervolgens bij een uitstekende rots, genaamd “Bunte Kuh” (Bonte Koe) weer te versmallen Vanaf Bad Neuenahr-Ahrweiler wordt het dal plotsklaps weer heel breed en gaat in de mondingsdelta bij Remagen over in een vruchtbaar weidelandschap.

De facettenrijkdom van een van de mooiste zijdalen van de Rijn, het Ahrdal, loopt uiteen van glooiende groene heuvels tot ruwe, bizarre rotsformaties. Het unieke natuurlandschap maakt indruk op zowel jonge als jong gebleven gasten. Neem de tijd om even uit te rusten bij een van de vele spectaculaire uitkijkpunten en geniet van het uitzicht over de Ahr. Ontdek de uitgebreide flora & fauna van het Ahrlandschap incl. zeldzame diersoorten als de ijsvogel of de ringslang.

Bron: www.ahrtal.de

Foto: Merian Rutjens

Iedereen arriveert in de loop van de vrijdagmiddag. Onder het genot van een drankje worden de vakantie verhalen verteld en bijgekletst. Het avond eten is goed verzorgd en voor we het weten is het tijd om te voet terug te gaan naar de vakantiewoning om te gaan slapen.

Foto: Robert Leijers

Foto Thora Keijbets

Foto: Merian Rutjens

Foto: Merian Rutjens

De volgende ochtend zijn we bijtijds op, om 08:30 worden we aan het ontbijt verwacht. Het ontbijt is even als het avondeten goed verzorgd. Er is volop keuze en met een goed gevulde maag kunnen we op weg gaan naar Altenahr voor de start van de wandeling.

Foto: Robert Leijers

We rijden in kolonne naar het startpunt van de wandelingin het centrum van Altenahr waar we de auto parkeren op de betaalde parkeerplaats bij de tunnel.

De wandeling die de organisatie heeft uitgezet is in de vorm van een 8. Dit bied de mogelijkheid voor degene die niet de hele wandeling willen meelopen om halverwege bij de lunch op de trein te stappen en daar mee retour te gaan naar het uitgangspunt.

Het eerste gedeelte van de wandeling verloopt vrij vlak en gaat langs het water en door het bos.

 

We komen langs het oude natuur zwembad natuurlijk is één van de freaks niet te beroerd is om even voor te doen hoe er van het blok afgedoken werd vroeger.

Foto Drees Gielen

Foto Robert Leijers

De herfst heeft al duidelijk intrede gedaan.

Foto Robert Leijers

Wanneer we uit het bos komen zijn we in het dorp Reimerzhoven hier gaat de wandeling omhoog via een aantal treden door de wijnvelden naar Mayschoss.

Halverwege in het wijnveld is er een kleine stop waar voor de liefhebbers een schrobbelaartje geserveerd word.

Foto Thora Keijbets

Foto Bernie Benz

Ook Xela krijgt van ons haar neut.

We dalen af naar Mayschoß waar in het stationsrestaurant de lunch geserveerd word.

Vooraf moest er opgegeven worden wat iedereen wilde eten. Wij kozen voor de salade met gegrilde kipstukjes, een aanrader.

Foto Jannie Super

Natuurlijk wordt er een groepsfoto gemaakt.

Foto Thora Keijbets

De paparazi staan te fotograferen slachtoffers zijn de hertjes op de helling aan de overkant.

Foto Thora Keijbets

De regiobahn brengt degene die niet de gehele wandeling willen mee lopen terug naar Altenahr.

Foto Robert Leijers

Natuurlijk loopt Jack in een korte broek en met pet. De pet heeft hij op om een speciale reden maar dat zal ik niet verklappen.

In het Ahrtal zijn er volop campings en camperplaatsen. Wij kwamen er gedurende onze tocht diversen tegen.

Foto Thora Keijbets

Na de lunch gaat het bergopwaarts.

Foto Thora Keijbets

Al snel kijken we weer neer op Mayschoß.

De natuur is hier prachtig en geeft volop mogelijkheden tot wandeltochten.

Wanneer je niet weet waar deze foto's gemaakt zijn zou het in de Alpen kunnen zijn.

Foto Jannie Super

Halverwege het tweede deel van de wandeling is er opnieuw voor een schnapsje en een stukje worst gezorgd.

Foto Jannie Super

Ook de top wordt dit keer bereikt, natuurlijk moet de Alpenfreaksvlag tevoorschijn komen.

De wandeling eindigt boven Altenahr waar de gelegenheid is om de ruine te bekijken.

De wandeling zit er op een heerlijke dag in de buitenlucht met goede vrienden en bekenden. 's Avonds wordt de dag afgesloten met een heerlijk diner in hotel Eifelstube.

meer ervaren ›

 

 

Bezoek aan Ahrweiler

De volgende ochtend neemt na het ontbijt iedereen afschreid van elkaar, de wegen scheiden en hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer. Wij besluiten om met Sandra, Bart en Bo naar Ahrweiler te gaan. Ahrweiler heeft een oude historische stadskern en op zondag zijn daar door de wijnfeesten die in het Ahrtal gehouden worden nog diverse winkeltjes en restaurantjes geopend. Voor de thuisreis naar Purmerend kunnen we dan nog even ergens op een terrasje koffie drinken. Parkeerplaatsen zijn lastig te vinden uiteindelijk vinden we er 2 vlakbij de oude stadspoort.

In de stad is een herdenking aan de gang. We kunnen niet precies achterhalen wat er aan de hand is maar in ieder geval is er een dienst in de kathedraal en wordt er een kranslegging gedaan bij een van de schuttersleden.

Op het plein geniet we van een kopje koffie in de zon. Na de koffie nog een kleine stadsboemel. Natuurlijk komen we nog andere Alpenfreaks tegen die hetzelfde idee hadden. En dan nemen we afscheid van Sandra, Bart en Bo. Een prachtig weekend zit erop. Het Ahrdal is een bezoek meer dan waard echt een plek om nogmaals terug te keren. Wouter, Ruud en Yolanda hartelijk dank voor de organisatie, het was weer fantastisch.

Foto Robert Leijers

Foto Robert Leijers