Bayerische Gebirgsschweisshund dag Nijmegen

17 april 2011 georganiseerd door BGS kennel van 't Rutbekerveld

 

Op een zonnige zondag in het voorjaar van 2011 reizen wij af naar Nijmegen. Hier wordt op het terrein van de Kynologenclub Noviomagum een BGS (Bayerische gebirgsschweisshund) dag gehouden. Een iniatief van Herwi Hoenink kennel van 't Rutbekerveldf. Voor zover wij weten is zij de enige fokker van dit ras in Nederland.

Om 10.00 uur worden we verwacht en we weten niet wat we zien. Het terrein vult zich al snel met een twintigtal Bayerische Gebirgsschweishunden en hun eigenaren. Van het nest waar onze Xela uit vandaan komt zijn haar drie broertjes present. Helaas zijn haar twee zussen niet aanwezig. Wel is haar vader Atos wel aanwezig.

Voor zijn leeftijd (8 jaar) nog een prachtige reu. De beoordeling later op de dag door de keurmeesters zou dit bevestigen. Na het welkomswoord van Herwi wordt er gestart met een wandeling door het aangrenzende bos. Zodra we in het bos zijn kunnen de honden op eigen verantwoording los. Wat een feest om de zweethonden met elkaar te zien rennen.

We komen diverse andere wandelaars en hondenliefhebbers tegen. Keer op keer moet er uitgelegd worden met welk ras wij op pad zijn.

Halverwege wordt er via een lekkere versnapering voor de inwendige mens gezorgd. Twentse droge worstspecialiteit en kaas worden uitgedeeld.

Na anderhalf uur zijn we terug op het terrein van de Kynologenclub. Herwi geeft met haar reu Hannes een demonstratie van een zweetspoor lopen. Door de grote hoeveelheid publiek heeft Hannes iets langer tijd nodig om het spoor te volgen maar hij brengt de opdracht tot een goed einde.

Na de demonstratie volgt er nog een beoordeling van alle honden. Eerst volgen de reuen. Xela haar broertje Otter van Jan Willem en Joyce gooit hoge ogen. Ondanks zijn jonge leeftijd van 13 maanden eindigt hij bij de beste drie

De winnaar wordt Hannes van Herwi, een top reu. Tussendoor is er natuurlijk tijd om van het zonnetje te genieten en te luieren. Hier onder Peter en Xela in volledige rust

Na de reutjes komen de teefjes aan de beurt. De winnaar wordt Amber een halfzusje van Xela die 18 maanden oud is. Zij is van dezelfde moederr maar van een andere vader.

Tot onze verbazing krijgt Xela op haar rapport ook 6x uitmuntend en 2 x zeer goed. Wel de opmerking dat zij nog moet uitzwaren. Niet slecht voor een chronisch zieke hond.

Uiteraard maken we ook van de gelegenheid gebruik om de broertjes van Xela op de foto te zetten.

Pardon van Marjolein WaalvDijk en haar zoons

Xela met haar broer Pardon

Brutus

Natuurlijk maken we van de gelegenheid gebruik om een familiefoto te maken. Ook halfzusje Amber mag mee op de foto.

Van links naar rechts: Atos (vader), Xela, Otter (broertje), Amber (halfzusje), Pardon (broertje) en Brutus (broertje)

 

Als laatste een foto van alle aanwezige Bayerische gebirgsschweisshunden. Een unieke foto aangezien er meer dan de helft van de populatie bergzweethonden in Nederland aanwezig is.